dr.péterfia dalma

NYUGALMI EKG

A legtöbb szívbetegségben szenvedő állat esetében indokolt az EKG vizsgálat elvégzése rejtett ritmuszavarok kiderítése végett. Az EKG a szívből a testfelszínre vezetett elektromos jelenségek grafikus ábrázolása. Minden egyes szívütés egy elektromos jel következménye, amely a szívben egy körülírt helyen, a sinuscsomóban keletkezik, és ingerületvezető pályákon jut el a szívizomzat megfelelő területeihez, ezzel a szív összehúzódását generálva. Az EKG görbék jellegzetes morfológiája ütésről ütésre állandó megjelenést kell, hogy mutasson.

Az EKG vizsgálat elsődleges célja ritmuszavarok (arrhytmiák) vagy abnormálisan tovavezetett ütések (AV-blokk, Tawara-szár blokk) diagnosztizálása, és ez alapján a leghatékonyabb kezelés előírása. A kutya vagy macska a vizsgálat során jobb oldalán fekvő helyzetben kap elektródákat mind a négy végtagjára, a könyöktájékra és a térd közelébe, és az EKG készüléken látható görbék nyomtatásra kerülnek.

bővebben

HOLTER-MONITOROZÁS

A DCM (Dilatatios Cardiomyopathia) a szívizom önálló betegsége, amelyben a szív üregei kitágulnak, fala elvékonyodik, és a szívizom összehúzódó képessége csökken. A betegséget gyakran kíséri vagy megelőzi ritmuszavar (korai kamrai ütések, ú.n. extrasystolék, vagy pitvarfibrilláció), sokszor ez az első, kiegészítő vizsgálatokkal látható jel. A betegség progresszív, amely azt jelenti, hogy az idő előre haladtával fokozatosan romló tendenciát mutat. Általában nagy-és óriás testű fajtákra jellemző kórkép. A Doberman a leggyakrabban érintett fajta; Európában a betegség előfordulási gyakorisága ebben a fajtában több mint 50%.

A DCM dobermanban már akár egészen fiatal életkorban kialakulhat, és szintén a fajtára jellemzően sokszor hosszú ideig, akár évekig tartó tünetmentes fázis jellemzi. Ezt a fázist nevezzük szubklinikai vagy occult DCM-nek. Ebben a szakaszban diagnosztizálva, megfelelő óvintézkedésekkel (megerőltető munka csökkentése, mozgáskontroll, táplálékkiegészítők adása), illetve a ritmuszavarok gyógyszeres kezelésével lecsökkenthető a fajtára oly jellemző hirtelen elhalálozás kockázata, és az adott egyednek még akár hosszú ideig jó életminőség biztosítható. A korai diagnózis legmegfelelőbb szakvizsgálata a 24 órás EKG, az ú.n. Holter Monitor vizsgálat, amely által olyan rejtett, erre a betegségre jellemző ritmuszavarok diagnosztizálhatóak, amelyek a nyugalmi EKG-n nem jelentkeznek. Külföldi szaktekintélyek ajánlása alapján a dobermanok DCM szűrését 2 éves kor felett évente javasolt elvégezni. A szűrés legfőbb elemei: Holter Monitorozás, szívultrahang vizsgálat, nyugalmi EKG vizsgálat. Rendelőnkben lehetőség van ezen vizsgálatok elvégzésére, beleértve Holter Monitor szakszerű felhelyezését és az eredmény elbírálását.

bővebben

SZÍVULTRAHANG VIZSGÁLAT

Más néven echocardiográfia; a szív struktúrájáról és funkciójáról ad információt. B-módban látható és megítélhető a szívüregek tágassága és falvastagsága, a szívbillentyűk (zsebes - és vitorlás billentyűk) morfológiája, a szívből kilépő 2 nagyér: az aorta és a tüdőartéria átmérője, a bal pitvarnak az aortához viszonyított aránya. M-módban systolé és diastolé, azaz maximális összehúzódás és elernyedés fázisa alatt lemérhető a bal kamra pontos falvastagsága és üregtágassága, illetve a szív összehúzódásának mértéke, a bal oldali pitvar-kamrai billentyűk mozgása. Színes Doppler vizsgálattal láthatóak a szíven belül az áramlási viszonyok, és ez által felismerhetőek kóros irányú áramlások, például zárt billentyűkön keresztül történő visszaáramlás, vagy kamrai sövény hibán keresztüli kóros áramlás. Spectral Doppler vizsgálattal áramlási sebességek mérhetőek, ezáltal a szíven belüli struktúrák, vagy a kilépő erek szájadékának szűkületei ítélhetőek meg.

A szívultrahang vizsgálat során diagnosztizálhatóak a veleszületett és az élet során szerzett szívbetegségek. Ezek közül a leggyakoribb betegségek a PDA, pulmonális stenosis, aorta stenosis,illetve a szerzett betegségek közül a myxomatosus mitralis billentyű betegség, dilatatiós cardiomyopathia. A vizsgálatra kerülő állatot először jobb oldalán, majd bal oldalán fekvő helyzetben egy, az asztalon kivehető „lyuk” fölé pozícionáljuk, és az ultrahangos vizsgálófejjel a lyukon keresztül alulról vizsgáljuk, miközben a végtagjaira csipesszel felhelyezett elektródák kerülnek, hogy a vizsgálat közben egyidejűleg láthatóvá tegyük az EKG görbét.

bővebben