dr.péterfia dalma

Kardiológiai kivizsgálás

A kardiológiai kivizsgálás egy több lépésből álló vizsgálat sorozat, amelynek célja annak pontos megállapítása, hogy a vizsgálatra kerülő állat kardiológiai betegségben szenved-e; illetve ha igen, az adott betegség okozza-e a klinika tüneteit, vagy más szervrendszer kóros elváltozása. A szívbetegség gyakori tünetei, úgy mint fáradékonyság, szapora légzés, köhögés, ájulás összevághatnak például a légzőszervrendszer betegségeiben, vagy idegrendszeri betegségben tapasztalható tünetekkel. Gyakran kerülnek epileptiform görcsös tünetek miatt állatok kardiológiai kivizsgálásra.

A kardiológiai kivizsgálás lépései a kórelőzmény részletes felvétele, amelyben a gazda által észlelt tünetekről, azok időbeli lefolyásáról tájékozódunk. Hasznos lehet a vizsgáló személy részére, ha a gazdának sikerül videó felvételt készítenie a látott tünetekről (köhögés, ájulás).

A fizikális vizsgálat során a látható nyálkahártyák (kötőhártya, szájnyálkahártya) megtekintése, a pulzus tapintása mellett a szív fonendoszkópos hallgatózásának van fontos szerepe. A megtekintés során a nyálkahártyák kékes-lila elszíneződése vagy sötétvörös színe utalhat kardiológiai betegségre, illetve hallgatózás során hallható ritmuszavarok vagy szívzörej megléte lehet szívbetegség velejárója. A pulzus tapintása során szapora, gyenge pulzus vagy ún. pulzusdeficit lehet kórjelző értékű.

Amennyiben az előzőek alapján gyanú van kardiológiai problémára, úgy további kiegészítő vizsgálatokkal léphetünk tovább: szívultrahang vizsgálat, nyugalmi EKG, mellkas röntgen, Holter monitorizálás, vérnyomásmérés. A továbbiakban ezekről részletes leírást olvashat az adott menüpont alatt.