dr.péterfia dalma

PDA MŰTÉT

A leggyakoribb, műtéti megoldást igénylő betegség a PDA (Perzisztáló Ductus Arteriosus ), amelynek során a mellkasfalon ejtett metszéssel, nyitott mellkas műtét során felkeressük az el nem záródott, kórosan fennmaradó eret, és azt lekötjük, ezzel megszűntetve a problémát. Mivel a kiváltó ok megszűnt, így az idejében elvégzett műtétet követően a betegnek normál, egészséges társaikhoz hasonló életminőséget, és teljes élettartamot tudunk biztosítani. A műtét maga rizikóműtétnek számít, mert sokszor egészen előrehaladottan szívbeteg, szívelégtelenség tüneteit mutató kutyákon szükséges a beavatkozást elvégeznünk. Az egyéb kockázati tényezőkről és a műtét menetéről személyes konzultáció során tudunk tájékoztatást nyújtani.

A nyitott mellkas műtét mellett a betegségnek létezik egy kevésbé invazív, azaz kisebb traumával járó, ún. szívkatéteres megoldása, amelynek során egy erre a célra gyártott záróeszközt juttatunk katéter segítségével a „szükségtelen” ér lumenébe, ezzel elzárva azt. Ez a típusú műtét hazánkban még nem terjedt el, leginkább költségvonzata miatt.

bővebben

PULMONÁLIS STENOSIS SZÍVKATÉTERES TÁGÍTÁSA

Ebben a betegségben a szívkatéteres műtét lényege, hogy a jobb szívfélből kilépő nagy érnek, a tüdőartériának a szűkületét szüntetjük meg, illetve csökkentjük egy olyan katéter segítségével, amely egy felfújható ballonban végződik. A szűkületnek megfelelő helyre pozícionált ballont az adott helyzetben felfújva, az a fúzionált, összenőtt billentyűket „kinyitja”, illetve az itt képződő kötőszövetes hegeket „megnyújtja”, kitágítja.

A műtét maga két lépcsőből áll. Az első lépés feladata, hogy kiszűrjünk egy olyan koszorúér fejlődési rendellenességet, amely gyűrűszerűen lefűzheti a tüdőartériát kívülről, ezáltal szűkületet okozva azon. Ezen fázis során a combartérián felvezetett katéteren keresztül kontrasztanyagot fecskendezünk az aortagyök területére, ahol a koszorúerek erednek. Ezeket megfestve kirajzolódik a lefutásuk, és láthatóvá válik, hogy eredésüket tekintve normál, fiziológiás állapot áll-e fenn, vagy kóros helyzet. Amennyiben ez utóbbit látjuk, úgy a műtét ezen a ponton befejeződik, mert a tágítás maga nem elvégezhető. Ha a koszorúerek a megfelelő helyről erednek, akkor folytatjuk tovább a műtét második, egyben terápiás célú lépését, a konkrét tágítást. A combvénán keresztül a jobb pitvarba, majd jobb kamrába, innen pedig a tüdőartériába pozícionált vezetődróton keresztül felvezetjük a ballonkatétert. Azt a megfelelő pozícióban többször felfújva kitágítjuk a szűkületnek megfelelő anatómiai régiót. Az, hogy az adott betegen ez a műtét elvégezhető-e, minden esetben egyedi elbírálás tárgyát képezi, csakúgy, mint a megfelelő ballonméretű katéterek kiválasztása is az adott beteghez van szabva, így a műtétet megelőzően előzetes szívultrahang vizsgálatra illetve EKG vizsgálatra van szükség.

bővebben

PACEMAKER BEÜLTETÉS

Lassú szívfrekvenciával járó ritmuszavarok esetében (pl. harmadfokú AV-blokk, vagy Sick Sinus Szindróma), a szívleállás elkerülése érdekében egy olyan generátor kerül a bőr alá beültetésre, amely egy elektródán keresztül megfelelő szívverésszámot biztosít folyamatosan a betegnek, így az adott betegségből adódó hirtelen elhalálozás kockázatát megszűnteti, és a kutya normál aktivitás mellett teljes életet élhet. Ez idáig pacemaker beültetést nem végeztünk, de remélhetőleg rövid időn belül ez a beavatkozás is elérhetővé válik.

bővebben

SZÍVFÉREG ELTÁVOLÍTÁSA

Amennyiben kedvence szívében, vagy a jobb szívfélből kivezető tüdőartériában szívultrahanggal férgek jelenléte igazolható, úgy szakmailag azok katéteres eltávolítása indokolt. Ez a műtét egy rendkívüli eszköz- és szaktudást igénylő beavatkozás. Csapatunk tagjaként ilyen esetekben Dr. Luigi Venco olasz parazitológus és kardiológus látogat el hozzánk, aki magával hozva speciális katétereit, és szakmai tudását, segít a műtéti beavatkozásokban. Ő maga 3000 feletti szívkatéteres féregeltávolítást végzett, így a világon is kimagasló gyakorlati tapasztalattal bír.

A nyak bőrén ejtett 2-3 cm-es vágás után a nyaki vénán, ú.n. véna jugullárison keresztül vezetjük fel a katétert a tüdőartéria főtörzsébe, majd a jobb és bal oldali ágába, és az ott lokalizálódó férgekre ráfogva kihúzzuk azokat a katéter segítségével. Addig ismételjük a műveletet, amíg 3-4-szeri „benyúlásra” sem tudunk több férget eltávolítani. Magyarországi saját eseteink közül eddig a legtöbb 10 darab féreg eltávolítása volt egy 4 kg-os testsúlyú csivava szívéből, de külföldi tapasztalatok alapján nem ritka a 20-30 féreg eltávolítása sem.

bővebben