dr.péterfia dalma

VÉRNYOMÁSMÉRÉS

Állatokban a hypertensio, azaz magas vérnyomás jóval ritkább, mint emberben; bizonyos belgyógyászati vagy endokrinológiai betegségekben mégis nagy jelentősége van a vérnyomásmérésnek, és a magas vérnyomás kezelésének. Ilyen kórképek a vesebetegség, pajzsmirigy túlműködés, a mellékvese epinephrin termelő daganata.

Ugyancsak érdemes vérnyomást mérni akkor, ha a szív ultrahangos vizsgálata során bizonyos másodlagos jelek (bal kamra falmegvastagodása) erre utalnak.

A vérnyomásmérés során az állat mellső végtagjára egy felfújható mandzsettát kap, majd a vizsgálatot végző állatorvos ugyanazon lábon, közvetlenül a talppárnák felett, az előzőleg leborotvált területen detektálja a pulzust egy Doppler elven működő adó-vevővel. A vérnyomásmérés során fontos a megfelelő technikai kivitelezés a vizsgálatot végző személy részéről, illetve az állat maximális nyugalma. Stresszhelyzetben, izgalmi állapotban a vérnyomás akár kóros mértékűre is emelkedhet, így a kapott eredmény elbírálása szintén felkészültséget igényel. Kórosan magas vérnyomás esetén vérnyomáscsökkentőkkel látjuk el az állatot, amely minden esetben egyedi elbírálás eredménye, és a gyógyszer hatékonyságának kontrollálása ismételt vizsgálattal javasolt.